- Apple krijgt een Europese boete van bijna 2 miljard euro, omdat het streamingdiensten tegenhoudt goedkopere abonnementen aan te bieden buiten Apple om.
- Het bedrijf misbruikt volgens de Europese Commissie daarmee zijn nacht.
- Het is de eerste boete die de EU oplegt aan Apple vanwege het schenden van concurrentieregels. Wel is het bedrag lager dan waar ingewijden eerder vanuit gingen.
- Lees ook: De EU legt nieuwe mededingingsregels op aan Apple: dit verandert er voor jou als je apps op je iPhone gebruikt
De Europese Unie legt Apple een boete op van ruim 1,8 miljard euro. Het Amerikaanse techbedrijf hindert muziekstreamingsdiensten als Spotify om goedkopere abonnementen aan te bieden buiten Apple om. Daarmee misbruikt het bedrijf de macht die het heeft met zijn appwinkel voor iPhones en iPads, oordeelt de Europese Commissie.
Als Apple-gebruikers een abonnement nemen bij een muziekstreamingsdienst, betalen zij Apple een commissie van tot 30 procent. Diensten als Spotify proberen klanten daarom te wijzen op goedkopere abonnementen buiten Apple om, maar Apple blokkeert dat al “bijna tien jaar”. Daarmee overtreedt Apple volgens de commissie Europese regels die de vrije concurrentie moeten waarborgen.
Streamingsdiensten en klanten zijn de dupe, zegt Eurocommissaris Margrethe Vestager. “Apple heeft met zijn App Store een monopolie” en misbruikt die macht. Klanten hebben volgens Vestager meer betaald dan nodig, omdat voor hen werd achtergehouden dat er goedkoper alternatieven waren.
Eerste boete EU aan Apple voor schenden concurrentieregels
De boete is de eerste die de EU Apple oplegt voor het schenden van concurrentieregels. Brussel is al langer verwikkeld in een gevecht met vooral de grote Amerikaanse internetbedrijven over hun omgang met die regels. De sanctie is zo ontworpen dat die de leiding van het bedrijf tot inkeer moet brengen. “Afschrikking is nodig”, stelt Vestager. De hoogte van de boete drukt de ernst en lange duur van het vergrijp uit. Dat Apple de commissie tijdens haar onderzoek onjuiste informatie verstrekte, weegt ook mee.
De zaak loopt al sinds 2020, nadat Spotify zijn beklag had gedaan in Brussel. Het Zweedse bedrijf mijdt de App Store om de praktijken van Apple.
In het laatste volledige boekjaar zette Apple ruim 383 miljard dollar om, of zo'n 353 miljard euro. De winst bedroeg 97 miljard dollar.
Het bedrag - 1,8 miljard euro - valt beduidend hoger uit dan de 500.000 euro waarover zakenkrant Financial Times eerder deze maand schreef op basis van ingewijden.
Spotify juicht boete toe
Streamingdienst Spotify noemt de boete voor Apple van 1,8 miljard euro "een belangrijk moment in de strijd voor een opener internet voor consumenten". Geen enkel bedrijf, ook Apple niet, "mag zijn macht misbruiken om te bepalen hoe andere bedrijven met hun klanten interacteren", reageert Spotify nadat het Amerikaanse techbedrijf maandag door de Europese Unie werd bestraft.
Door de regels van Apple kon Spotify niet rechtstreeks in contact komen met klanten over upgrades, de prijzen van abonnementen, promoties en kortingen, licht een woordvoerder toe. "Door van Apple te eisen dat het stopt met zijn illegale gedrag in de EU, zet de Europese Commissie de consument op de eerste plaats", zegt Spotify. "Consumenten, en niet Apple, moeten kunnen beslissen wat ze kopen, en waar, wanneer en hoe."
Apple heeft volgens de streamingdienst al vaker wetten en gerechtelijke uitspraken in andere markten genegeerd. "We kijken dan ook uit naar de vervolgstappen die hopelijk een duidelijke en afdoende oplossing zullen bieden voor de oneerlijke praktijken die Apple al zo lang toepast."
Apple zegt de boete aan te vechten. De commissie heeft volgens het bedrijf niet aangetoond dat consumenten schade hebben geleden. De ironie wil volgens Apple dat nu juist Spotify, de lachende derde, veel te machtig wordt.